Att bo i bostadsrätt

Att bo i bostadsrätt skiljer sig en del från alla andra former av boende. Särskilt om man kommer flyttande från hyresrättslägenhet eller villa finns det en hel del att uppmärksamma.

Tillsammans äger vi som bor i BRF Parkgatan 12 bostadsrättsföreningen och fastigheten. Det innebär att vi också har ett gemensamt ekonomiskt intresse och att den sköts på bästa sätt.

Men det faktum att vi som regel bor väldigt nära varandra och dessutom har nära ekonomiska relationer kan det innebära många risker för konflikter mellan grannarna och ibland också med föreningen.
Kunskap och insikt är medlet för att vi ska trivas i huset och bostadsrättsföreningen.

VAD ÄR EN BOSTADSRÄTTSFÖRENING?

En bostadsrättsförening är en form av ekonomisk förening som har till uppgift att upplåta bostäder åt sina medlemmar på en obegränsad tid.

ÄGER JAG MIN LÄGENHET?

Som bostadsrättshavare äger du inte din lägenhet direkt i fysisk mening - även om det finns mycket starka inslag av ägande i bostadsrätten. Det är föreningen som är ägare till både huset och marken. Som medlem är du delägare och medlem i föreningen och har nyttjande rätt till din lägenhet. Du har rätt att inom ramarna för stadgarnas bestämmelser göra förändringar i lägenheten, hyra ut den eller belåna den. Du har också rätt att fritt sälja din bostadsrätt eller andel till det pris som du kan få ut på marknaden. Om du inte följer stadgarnas bestämmelser kan du bli uppsagd av föreningen och tvingas flytta. Du äger således både din nyttjanderätt och en andel i föreningen - men detta ägande kräver samverkan med grannarna i föreningen.

VAD ÄR EN EKONOMISK FÖRENING?

En bostadsrättsföreningn är en ekonomisk förening En ekonomisk förening är en så kallad juridisk person, det vill säga den kan i eget namn teckna olika avtal. Det är styrelsen som i föreningens namn skriver under avtal och som har rätt att företräda föreningen. Skull föreningen inte betala sina räkningar kan inte styrelsen eller medlemmarna i föreningen krävas på betalning utan ansvaret för  betalningen stannar enbart på föreningen. Du kan således aldrig bli ansvarig för betalningen som föreningen inte klarar av. 

VEM SITTER I STYRELSEN?

Som medlem i föreningen ska du alltid veta vilka som sitter i styrelsen, det vill säga vilka personer som företräder föreningen för din räkning. Om ingen upplysning finns kan man alltid utläsa det ur årsredovisning. Man kan också vända sig till Bolagsverket och begära att få ett så kallat registreringsbevis. På det beviset finns namnen på de personer som ingår i styrelsen och eventuellt andra personer som har rätt att teckna föreningens firma. Du kan också på registreringsbeviset få uppgifter om när föreningen registrerades och vad föreningen har för organisationsnummer. Information om vilka som sitter i styrelsen för BRF Parkgatan 12 hittar du här.

STADGAR, ORDNINGSREGLER

Det finns flera lagar som gäller för bostadsrättsföreningar, men alla föreningar har också egen "lag" och det är stadgarna. Aktuella och gällande stadgar finns alltid registrerade hos Bolagsverket. Varje medlem bör ha ett exemplar av stadgarna för att veta vilka regler som gäller just den egna föreningen. Vår förenings stadgar hittar du här

Föreningen kan också ha föreskrifter som medlemmarna måste följa och som talar om när och var man till exempel får piska mattor, använda tvättstugan med mera.

VILKA FÖRSÄKRINGAR BEHÖVER JAG?

Vår förening har en fastighetsförsäkring hos IF försäkring som innefattar ansvar för skador på fastigheten förorsakat av till exempel utströmmande ledningsvatten, brand och inbrott.
Fastighetsförsäkringen reglerar inte skador på din egendom eller det som du har underhållsansvar för inne i lägenheten. Om utströmmande vatten skadar till exempel dina möbler så betalas dessa skador inta av fastighetsförsäkringen. Du behöver alltså komplettera din hemförsäkring med ett bostadstillägg. 

FÅR JAG HYRA UT MIN LÄGENHET I ANDRA HAND?

Allmänt gäller att du inte kan hyra ut din lägenhet i andra hand utan styrelsens samtycke. Styrelsen har dock skyldighet att i vissa fall medge andrahandsuthyrning om du har skäl, exempelvis om du ska arbeta en kortare tid på annan ort, provsambo, studera, eller göra militärtjänst, så att du tillfälligt är förhindrad att använda din lägenhet. Reglerna har blivit mer generösa än tidigare. Föreningen kan även ta ut en avgift av dig som hyr ut, under förutsättningar att det står i stadgarna.